دکتر رضا دیانت
به نظر من اول و آخر راز موفقیت در هر کاری و از جمله حفظ قرآن نظم و انضباط و پشتکار است.
گفتگویی کوتاه با دکتر رضا دیانت، حافظ کل قران کریم و برگزیده رتبه های اول و دوم و سوم در سطح کشور، رتبه سوم در مسابقات مصر ، رتبه اول در مسابقات سوریه و لبنان و رتبه اول مسابقات بین المللی تهران.
مصاحبه با آقای دکتر رضا دیانت:
- 1-آقای دکتر لطفا خودتان را معرفی کنید.(نام، نام خانوادگی و مختصری از دوران تحصیل)
رضا دیانت متولد اسفند 1353 هستم. تحصیلات ابتدایی را در مدرسه فردوسی در دواس به پایان رساندم. دوران راهنمایی را در مدرسه شهید مفتح پایگاه نیروی دریایی بوشهر و تحصیلات دبیرستان را در دبیرستان دکتر شریعتی بوشهر به اتمام رساندم. سال 1371 هم در کنکور سراسری با رتبه 161 در کشور (رتبه 44 منطقه دو) موفق به ورود به رشته مهندسی برق گرایش مخابرات در دانشگاه صنعتی شریف شدم. فوق لیسانس و دکترا را هم در همین دانشگاه به اتمام رساندم و نهایتا از مهر سال 1384 در دانشگاه خلیج فارس مشغول به تدریس شدم.
- 2-چه عواملی باعث شد به حفظ قران علاقمند شوید.
پدر بزرگ پدرم مرحوم حاج حسین و عموی پدرم مرحوم ملا حاجی معلم قرآن بودند. داییم حاج عبدالرسول سرخوش قاری قرآن است. پدرم نیز به مرحوم شیخ محمد صدیق منشاوی مصری علاقه زیادی دارد. مادر مرحومه ام خیلی ما را تشویق به انس با قرآن می کرد. مجموعه این گرایشهای قرآنی باعث شد که از طفولیت با نغمات قرآن آشنا شدم و به سوی قرآن جذب شوم. همیشه یکی از آرزوهایم حفظ قرآن بود و البته متاسفانه در زمان کودکی ما حفظ به اندازه الان رایج نبود و کاری سخت به نظر می رسید. ولی به هر حال به لطف خدا عزم خود را برای حفظ جزم کردم. علتش هم تشویق دوستان بود و این که در چند مسابقه حفظ سوره های کوچک در بوشهر شرکت کردم و رتبه اول کسب کردم و دوستان تشویق کردند که به حفظ بپردازم. البته قبل از آن تجوید را نزد استاد حاج عبدالرضا عبدالله زاده فرا گرفته بودم و در جلسات صوت و لحن حاج عبدالرسول سرخوش هم تا حدودی با نغمات قرآنی آشنا شده بودم. به همین دلیل موقعی که شروع به حفظ کردم، متن قران برایم ناآشنا نبود. در دوران مدرسه هم به درس عربی علاقه داشتم و این هم به فهم و تسهیل حفظ کمک می کرد.
- 3-چه شیوه ایی را برای حفظ قران به علاقمندان توصیه می کنید.
به نظر من اول و آخر راز موفقیت در هر کاری و از جمله حفظ قرآن نظم و انضباط و پشتکار است. تلاوت و انس با قران خودش زمینه ساز است. وقتی شما متنی را زیاد بخوانید خود به خود تا حدود زیادی حفظ می شود. آشنایی با عربی در حد همین مطالبی که در کتابهای دبیرستان است به حفظ خیلی کمک می کند. گوش دادن به تلاوتهای قراء شاخص و اساتید قرانی و داشتن جلسات منظم سوال و جواب مهم است. حفظ به صورت آیه به آیه است و تقیسم آیات بزرگ به قسمتهای کوچک و حفظ هر قسمت. مرور محفوظات باید از حفظ باشد نه از رو. البته من خودم چون کسی را ندارم که از من بپرسد، یک یا دو صفحه از حفظ می خوانم و بعد به آن دو صفحه نگاه می کنم و بعد دو صفحه بعدی را از حفظ می خوانم و بعد نگاه می کنم. این طور هم مرور آیات حفظ شده است و هم از ثواب نگاه به قران بهره می بریم.
- 4-چه کسی بیشترین نقش را در موفقیت های قرآنی شما داشته است؟
بی شک فضای مبارکی که بعد از انقلاب اسلامی شکل گرفت تاثیر شایانی در حفظ من داشت. در دهه های 60 و 70 مسابقات دانش آموزی آموزش و پرورش و اردوهای قرانی، فضای قرانی خانواده، صوت و لحن زیبای مرحوم شیخ منشاوی، تشویق دوستان، عشق به زیارت خانه خدا از طریق اعزام به حج به عنوان حافظ قران، همه اینها مشوق و انگیزه من برای حفظ بود. همان طور که گفتم خود حفظ هم ذاتا برایم یک آرزو و هدف بود.
- 5-انس با قران تا چه اندازه در زندگی شما تاثیر داشته است؟
به هر حال کسی که مرتبا آیات قران را می خواند ناخود آگاه از آیات تاثیر می گیرد و فضای فکری و ارزشی اش بر مبنای معیارهای قرانی و روایات اهل بیت بنا می شود. در واقع معیار درست و غلط را قران و روایات برای ما تبیین می کنند. کسی که ارتباطش با قران کم است قاعدتا خیلی از این برکات و تاثیرات بهره ای نمی برد.
- 6-حفظ قران را از چند سالگی شروع کردید و چگونه ادامه دادید؟
حفظ را به صورت جدی از سال آخر دبیرستان در 17 سالگی شروع کردم و همزمان با کنکور نصف قران را به لطف خدا حفظ کردم و بعد از دو سال بعد از ترم دوم دانشگاه در دوره لیسانس به اتمام رساندم.
- 7-اهمیت قرائت و حفظ قرآن در میان خانواده شما به چه اندازه است؟
مادرم خیلی به قران عشق می ورزید و ما را تشویق می کرد و همانطور که گفتم رنگ قران در خانواده ما آشکار بود. اجداد پدری و داییم از معلمین قران بوده و هستند.
- 8-هم اکنون در کنار کار در دانشگاه خلیج فارس فعالیت های قرانی هم دارید؟ متاسفانه به علت مشغله کمی فعالیتهای قرانی من کمرنگ شده البته سالی حدود 6 ختم قران از حفظ دارم. جلسه قران هفتگی هم در مسجد الزهرا دواس و تلاوتهای یک صفحه ای بعد از نماز عشا به همراه توضیح مختصر آیات داشتیم که متاسفانه به علت بیماری کرونا این توفیقات از ما گرفته شد. خداوند خودش دوباره عنایت کند.
- 9-فعالیت های قرانی خود را با درس و دانشگاه چگونه برنامه ریزی میکردید که در هر دو موفق بودید؟
کار سختی نیست. شما برای هر کاری که علاقه داشته باشید می توانید در شبانه روز وقتی تخصیص دهید. البته فکر نمی کنم که خیلی موفق بوده ام. اما صادقانه بگویم با این شیوه وزارت علوم برای فشار به هیات علمی هم موافق نیستم. این که کسی صبح تا غروب تمام انرژی را برای مقاله بگذارد و با اضطراب زندگی کند خوب نیست. متاسفانه در دانشگاههای کوچک مثل خلیج فارس مشکل بیشتر است. هم بار آموزش زیاد است و هم توقعات بیش از امکانات و تواناییهای دانشگاه است. فشار زیادی روی هیات علمی است. این بیماری هم مزید بر علت شده و برگزاری کلاسها و امتحانات هم مشکل شده است.
- 10-از افتخارات و موفقیت های قرانی خود بفرمایید؟
رتبه های اول و دوم و سوم در سطح کشور، رتبه سوم در مسابقات مصر سال 1376، رتبه اول در مسابقات سوریه 1375 و لبنان 1377 و رتبه اول مسابقات بین المللی تهران 1381.
- 11-در پایان اگر مطلبی در نظر دارید بفرمایید.
به قول رسول خدا توجه کنیم که فرمود من دو چیز گرانبها را می گذارم قرآن و اهل بیت. این حدیث را چندین بار و در مناسبتهای مختلف تکرار کرده و فرمود مثل اهل بیت مثل کشتی نوح است که هر کس سوار نشود غرق می شود. ما هیچ راه نجاتی به جز توسل و پیروی از قرآن و اهل بیت نداریم. خانواده ها و مسوولین کشور اگر به فکر نجات کشور هستند باید توجه جدی به این مطلب داشته باشند. هر جا ما ضربه خورده ایم از انحراف و کجروی از دستورهای قران و اهل بیت است. کجا ما به دستور دین عمل کردیم که ضرر کردیم؟ آیا از بانکداری اسلامی ضرر کردیم و یا بانکداری مبتنی بر ربا؟ آیا بنا به فرمایش رسول خدا امر ازدواج را تسهیل کردیم و ضرر کردیم یا بی توجهی به ازدواج جوانان و سنگ اندازیهای اداری و سنت های تجملی و غلط ما را به اینجا رساند؟ آیا ساده زیستی و قناعت مسوولان ما را به اینجا رساند یا رفاه زدگی و فاصله آنها از مردم؟ با ادعا و تظاهر به دین داری نجات نمی یابیم. باید عمل کنیم.